Окачени фасади

Голяма част от облика на един съвременен град се оформя от стъклените фасади на сградите, които освен повече светлина и пространственост, притежават висока степен на сигурност и изолация, индивидуална архитектурна идея и цветово усещане.

Първите прозрачни фасади, които замениха тухлените стени и мазилки, са окачените фасади. Те представляват комбинация от алуминиеви профилни конструкции и стъклопакет, с различно захващане към носещата конструкция, с различно ниво на уплътняване и функционалност. Окачените фасадни системи успешно се комбинират със системи за врати и прозорци, с което се осигурява максимална функционалност на фасадата.

Различната технология на съединяване на профилните системи с базовата конструкция на сградата, разделя окачените фасади на три основни вида:
Стандартна. С външна декоративна алуминиева капачка по вертикала и хоризонтала или само в едно от двете направления.
Полуструктурна. При нея не се изисква специално залепване на стъклопакетите. Стъклата се постявят в рамка и се прикачват към носещата конструкция, при което отвън се виждат малки фуги между стъклопакетите и тесни рамки от алуминиеви профили.
Структурна. С помощта на структурен силикон, стъклата се залепят директно към алуминиевия панел, следствие на което алуминиевата конструкция остава невидима. Визуално фасадата изглежда огледална, като не се различават отваряемите или неотваряемите й части.

С помощта на окачените фасадни системи могат да се реализират едновременно вертикални и наклонени стъклени конструкции, покривни остъклявания, куполи, атриуми и зимни градини. Добрата геометрия на фасадните системите позволява комбинация от структурни и капачкови фасадни системи.