Пана за врати

Много често в новите жилища строителят поставя PVC или алуминиеви врати на банята, сервизните помещения или балкона. Това не е проблем, стига те да имат добра топло-, хидро-, звукоизолация и здравина. Достатъчно добри показатели за този тип врати се постигат с вграждането на термопанели. PVC или алуминиевите термопанелите, по-популярни като пълнежи, са всъщност плоскости, от които се изграждат плътните части на дограмата – врати и прозорци. Те са добър заместител на стъклопакета, там където е необходимо, като същевременно се постига добро уплътнение и топлоизолация. С разнообразието си от цветове и релефи декоративните термопанели са удачен и икономичен вариант при избора на интериорни врати.

Обичайните въпроси на клиентите са: „Кои са качествените и на достъпни цени врати? Какъв пълнеж е най-подходящ и дали може бялата пластмасова врата на банята да стане еднаква по цвят с останалите врати в жилището?

Ето на тези въпроси ще отговорим индиректно, като изтъкнем предимствата на термопанелите пред другите пълнежи за дограма и представим възможностите им за приложение и цветово многообразие.

Алтернативите

Когато дойде момента да си поръчваме дограма и стигнем до въпроса какъв продукт да изберем за плътните (скрити) части, обикновено ни предлагат няколко варианта. Най-масовият и разбира се най-евтин е ПДЧ или пресовани дървени плоскости. Добър и икономичен вариант са термоизолационни плоскости (термопанели), които могат да бъдат алуминиеви или PVC, едноцветни или фолирани в различни дървесни имитации, както и декоративни панели (с определен релеф и цвят по избор).

ПДЧ плоскости – единственото им предимство е, че са евтин продукт. Но това е дървесина, която не притежава нужната влагоустойчивост, издръжливост на продължително слънце и като цяло е тежък материал. Най-често с течение на времето се вратата увисва, следствие по-голямото натоварване на пантите.

Алуминиеви панели – едно доста добро решение. Те притежават добра хидро- и топлоизолация, пожароустойчивост и здравина, но само ако са изработени фабрично и са с достатъчно дебел слой алуминий. Алуминиевите панели са с 1 мм алуминиево покритие, но цената им е значително по–висока.

PVC термопанели. Този тип панели започнаха да се налагат в последните няколко години на нашия пазар. Влагоустойчиви са и имат топлопроводимост между 1,1 и 1,3 W/m², която съпоставена с тази при стъклопакетите с обикновено стъкло – 2,30 W/m², е с 50% по-добра изолация. Качествените PVC панели трябва да са с UV-устойчиво PVC покритие, залепено задължително фабрично по специална технология.

Приложение:

Топлоизолационните сандвич панели са от близо 15 години на българският пазар, но с повишаване на изискванията за енергийна ефективност към сградите, се засили и интереса към тях. Те са леки и удобни, с добри технически характеристики и лесен монтаж, което ги прави приложими за вграждането в PVC дограма, като заместител на стъклопакета. Използват се както за изграждане на врати и прозорци, така и за преградни стени, елементи на окачени фасади, модулни конструкции или рекламни табели. Много от фирмите, произвеждащи дограма, предлагат термопанелите като продукт и възможност за пълнеж на прозорци и врати.


PVC и алуминиеви топлоизолационни панели

PVC панелите са изградени от една изолационна плоскост екструдиран полистирен (XPS) с висока плътност (40 kg/m³) и залепени от двете страни твърди PVC плоскости с дебелина 1 или 1,5 мм. Коефициентът на топлопроводимост в зависимост от дебелината на плоскостта варира от 1,1 до 1,3 W/m². Обикновено горната повърхност е защитена с фолио.

Стандартния им цвят е бял, но има и редица дървесни копия и нюанси, постигнати с помощта на различни фолиа – махагон, череша, светъл дъб, дъб рустикал, златен дъб, блатен дъб, тъмен дъб, ирландски дъб, тъмен дъб, орех.


Стандартната дебелина на панелите е 20 и 24 мм, а размерите им обикновено са 3000х2000; 3000х1500 или 2000х1500; 2000х1200 мм.

Алуминиевите термопанели в основата си са също XPS плоскост, със залепени от двете страни по 1 мм алуминиеви плоскости. Лицевата повърхност е елоксирана (сребро, бронз) или с прахово покритие в различни цветове по RAL.

Декоративни термопанели

Декоративните термопанели са изградени от XPS полистирол изолация, на която от двете страни са залепени пластмасови плочи. Плочите могат да бъдат изработени от PVC материал или ABS. PVC покритието е с дебелина 1,5 мм, а това от ABS – 3,5 мм. Коефициентът на топлопреминаване е 1,5W/m²K. Всички панели могат да имат или да нямат вградени стъкла. Входните врати могат да бъдат изработени от АL или PVC системи за дограма, а пълнежът да е от стъклопакет, обикновен или декоративен термопанел. В зависимост от сложността на формите и дизайна декоративните панели биват различни серии – с по-изчистените и опростени форми, с класически или ретро дизайн, и по-модерни.