Suspended Facades

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Голяма част от облика на един съвременен град се оформя от стъклените фасади на сградите, които освен повече светлина и пространственост, притежават висока степен на сигурност и изолация, индивидуална архитектурна идея и цветово усещане.

Първите прозрачни фасади, които замениха тухлените стени и мазилки, са окачените фасади. Те представляват комбинация от алуминиеви профилни конструкции и стъклопакет, с различно захващане към носещата конструкция, с различно ниво на уплътняване и функционалност. Окачените фасадни системи успешно се комбинират със системи за врати и прозорци, с което се осигурява максимална функционалност на фасадата.

Различната технология на съединяване на профилните системи с базовата конструкция на сградата, разделя окачените фасади на три основни вида:
Стандартна. С външна декоративна алуминиева капачка по вертикала и хоризонтала или само в едно от двете направления.
Полуструктурна. При нея не се изисква специално залепване на стъклопакетите. Стъклата се постявят в рамка и се прикачват към носещата конструкция, при което отвън се виждат малки фуги между стъклопакетите и тесни рамки от алуминиеви профили.
Структурна. С помощта на структурен силикон, стъклата се залепят директно към алуминиевия панел, следствие на което алуминиевата конструкция остава невидима. Визуално фасадата изглежда огледална, като не се различават отваряемите или неотваряемите й части.

С помощта на окачените фасадни системи могат да се реализират едновременно вертикални и наклонени стъклени конструкции, покривни остъклявания, куполи, атриуми и зимни градини. Добрата геометрия на фасадните системите позволява комбинация от структурни и капачкови фасадни системи.