Joinery

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Най-важните технически характеристики, според които се сравняват прозорците са: коефициент на топлопреминаване, устойчивост на вятър, въздухопропускливост, водонепропускливост и шумоизолация.Коефициента на топлопреминаване показва количеството енергия, която преминава за единица време през повърхност от 1 м2 при температурна разлика между вътрешната и външна страна.Измерва се с ват/м2 (W/m2K). Прозорците заемат близо 25% от обвивката на сградата, но на нея се дължат 45% от загубите на топлина.Коефициентът на топлопреминаване при прозорците принципно зависи от три фактора: профила, стъклопакета, отваряемост, брой уплътнения и влиянието на преходната област между стъклото и профила. Влияние оказва и връзката на прозореца със стената. Профилът заема между 10-25% от площта на прозореца и следователно такова е влиянието му при загубата на топлина. Подобряването на топлоизолационните параметри при алуминиевите прозорци става основно чрез прекъсването на термомоста. При PVC прозорците по-добри топлотехнически параметри се постигат чрез увеличаване броя на камерите на профилите, както и тяхната ширина. Усилващата стоманена армировка в профила, влошава неговите топлоизолационни свойства. Това се компенсира донякъде чрез използване на допълнителни термоизолационни материали като полиуретанови вложки.

Какви прозорци да изберем – алуминиеви или PVC?

На този въпрос може да получите различен, а в някои случаи и субективен отговор. Поставянето на прозорци е дългосрочна инвестиция и не бива приоритет да е ниската цена. Изборът на прозорци от висококачествени профили, обков и стъклопакет е един от начините за спестяване на енергия и защита в максимална степен на жилището от проникване с взлом. Вида и броят на камерите в профила, определя неговата топлопроводимост. Топлопроводимостта при алуминиевите и PVC профилите е различна и затова и отговорът какъв да бъде прозореца е различен. Трябва да изхождате от това за къде поръчвате (магазина, офиса, жилището и др.), какъв цвят искате, каква е конфигурацията, размерът на елементите и т.н. Поради по-добри топлоизолационни показатели за жилища са препоръчителни PVC прозорците. В магазините стъклени врати и витрините са предпочитани. Там обикновено се поставя 10мм стъкло. Това обезсмисля използването на PVC и Al термопрофили, защото 90-95% от площта е стъкло. Специфични цветови решения за предпочитане е да се изпълняват от алуминиеви профили. Не на последно място са Вашите лични предпочитания, но при избор отчитайте факта, че при прозорци с еднакви топлоизолационни показатели, пластмасовите са значително по-евтини от алуминиевите.