Обков за дограма

Различните системи обкови позловоляват няколко основни варианта на отваряне – хоризонтално, вертикално, комбинирано, последством плъзгане или тип хармоника. Изборът на двуплоскостна система на отваряне е известна гаранция, че в прозореца ще бъде вложен качествен обков. Това означава всяко от крилата да се отваря или чрез странично въртене, или чрез накланяне на горния край към помещението и завъртане около хоризонтална ос в долния край на крилото. Обковът за дограма, тип “хармоника”, позволява изпълнението на врати с голяма проходна площ при отворено положение, леко и безшумно придвижване на крилата. Подходящо е за веранди, мансарди и др. Отваряне чрез приплъзване (тип Фолксваген) е с по-добро уплътнение на крилата. Подходящо е за балкони с малка площ за нормално отварящи се крила. Характерно за тези два типа отваряне е високата цена на механизмите, което води и до поскъпване на дограмата. Но в този случай, усещането за пространство и комфорт е невероятно. Критерий за сигурност и качество на обкова може да бъде и гарантираният брой цикли на работа (отваряне/затваряне на прозореца), които различните производители дават. Гаранция от 15 000 цикли на отваряне се равнява на повече от 15 години постоянна експлоатация. Сигурността на дограмата зависи от всеки един елемент и от начина на закрепване, което изисква и висока степен на износоустойчивост на отделните детайли.

Едноосово отваряне  (хоризонтално)

      

 

Двуосово отваряне (хоризонтално + вертикално)

 

Качеството и функционалността са най-високите цели на МАСО. Обковът, който се произвежда единствено в Австрия, се нарежда сред най-добрите производители на обков за PVC и дървена дограма в света.

Обковът позволява регулиране на отваряемостта в три равнини. Функционира без усилие и дава възможност за изготвяне на стандартни, скосени или арковидни прозорци. Maco създаде нова генерация обков за едно- и двуосови прозорци, които могат да се оборудват както с нормални така и с противовзломни насрещници. Наборът от противовзломни накрайници, цапфи, ъгли, мартини и дръжки с ключ дават надеждност и здравина в затварянето на прозорците. С минимална ценова разлика клиентът получава до четири точки на секюрити заключване. МАСО i.S. (intelligente Sicherheit) интелигентна сигурност предлага едно от най – модерните решения за заключване, съществуващи на пазара. Благодарение на Maco Tronic, електронни заключващи системи, прозорците реагират надеждно и на промени във времето.

Обковът е разделен в шест продуктови групи MACO MULTI едно- и двуосови обкови, PROTECT брави за врати, EMOTION дръжки, RAIL-SYSTEMS обкови за плъзгане, RUSTICO обков за капаци и ESPAGS английски шпанолети.